Smart

AKO „STABILNÉ A DOBRÉ“ SÚ NAŠE CITOVÉ KONTÁ?

Naše sociálne vzťahy, či už v práci alebo osobnom živote, sú ovplyvnené tým, ako dobre budujeme svoje citové kontá s ľuďmi, s ktorými sa stretávame. Ako sme v tom dobrí, súvisí aj s úrovňou našej emocionálnej inteligencie, pretože citové konto je jeden z nástrojov budovania sociálnych vzťahov.

Čo to je?

Citové konto je jednoducho povedané vzťah. Budujeme ho vždy s človekom, s ktorým sme v kontakte a budujeme ho vždy individuálne. Je ako bankový účet. Buď doň vkladáme alebo vyberáme. Vklad je za 1,- € a výber, žiaľ, za 2,- €.

Výber z citového konta je drahší ako vklad a každým výberom viac a viac oslabujeme spoločný vzťah s konkrétnym človekom. Preto je dôležité, aby sme do vzťahu často investovali, keďže niekedy vyberáme a ani si to neuvedomujeme. Niekedy si myslíme, že sme do konta vložili a zistíme, že druhý človek to vníma ako výber.

Prečo? Pretože vklady aj výbery sú silne individualizované. To, čo ja považujem za vklad do vzťahu s druhou osobou (do nášho citového konta), môže druhá osoba považovať za výber.

Našťastie pre nás, existujú aj všeobecne platné vklady.

  • Láskavosť, zdvorilosť
  • Dodržiavanie sľubov
  • Plnenie očakávaní
  • Lojalita k neprítomným
  • Ospravedlnenie a prosby

Ale tiež existujú všeobecne platné výbery:

  • Neúcta a nezdvorilosť
  • Nedodržiavanie sľubov
  • Neplnenie očakávaní
  • Nelojálnosť
  • Arogancia

Či už ste líder alebo zamestnanec, ak vám záleží na silných a stabilných vzťahoch, pokúste sa dodržiavať všeobecne platné vklady a vyhýbajte sa výberom.

A keďže cvik robí majstrov, ak máte čas, odpovedzte si na otázky:

  1. Kto sú 10 najdôležitejší ľudia vo vašom živote, ktorí majú najväčší vplyv na váš život? (kariéra, rodina, priatelia…)
  2. Pri každej osobe si napíšte VKLADY, ktoré môžete do citového konta s touto osobou investovať. Napíšte presne, čo a ako môžete pre citové konto s touto osobou urobiť. Čo viete, že túto osobu poteší, čo od vás potrebuje, čo je pre ňu dôležité. A urobte to…
  3. Pri každej osobe si však tiež napíšte VÝBERY, ktoré hrozia pre citové konto s touto osobou. Teda, čomu by ste sa pri tejto osobe mali vyhýbať urobiť, čo táto osoba nemá rada, keď robíte, čoho sa táto osoba stráni. A nerobte to…

 

Želám vám veľa pevných citových kont a silné sociálne vzťahy 😊

 

——————————————————————–

Byť lídrom je voľba 👍

Maria Ruskova, MBA, ACC (ICF)

🔹Vediem stovky školení a koučingov pre lídrov všetkých úrovní.

🔹Pomáham lídrom a zamestnancom zvládať náročné rozhovory.

🔹Učím, ako odolávať manipulácii a zvládať konflikty vo vedení i v bežnom pracovnom živote.

——————————————————————–

Ak sa vám páčia moje príspevky, sledujte ma LinkedIn

https://www.linkedin.com/in/maria-ruskova-mba-acc-icf-46631417/

 

Ďalšie články